MP board class 9th संस्कृत मासिक टेस्ट full solution 2021

MP board class 9th संस्कृत मासिक टेस्ट full solution 2021

संस्कृत masik test – दोस्तों आज हम आपके लिए अगस्त माह में आयोजित होने वाले कक्षा 9वी का मासिक टेस्ट solution लेकर आए हैं फ्रेंड्स यदि आप 9वी कक्षा के  संस्कृत का मासिक टेस्ट सॉल्यूशन गूगल पर सर्च कर रहे हैं तो आप बिल्कुल सही जगह पर आ गए हैं हम आपके लिए संस्कृत के सभी प्रश्नों के उत्तर उपलब्ध कराएंगे। तो आप इस पोस्ट को पूरा अवश्य पढ़ें।

Class 9th संस्कृत मासिक टेस्ट full solution 2021


प्रश्न 1.  उचितं विकल्पं चित्वा लिखत-
1.  सूर्योदय: इति पद्स्य विग्रह अस्ति
उत्तर– (क) सूर्य +  उदय:
3. अत्र + एव अस्मिन पदे सन्धि अस्ति।
उत्तर- (ख) ववृद्धि सन्धि

4.  नरेंद्र: इति पद्स्य सन्धि अस्ति।
उत्तर- (क) गुण स्वर सन्धि

5.  मनोरथ: इति पद्स्य सन्धि अस्ति।
उत्तर- 

 2. उचितं प्रश्नविकल्पं चित्वा लिखत-
1. नीरस: इति पदं विलोम पदं अस्ति।
उत्तर–  (क) सरस:

2. मलिनम इति पद्स्य विलोम पदं अस्ति।
उत्तर–  (ख)  स्वच्छम्

3.  कटु इति पद्स्य विलोम पदं अस्ति।
उत्तर-  (क) मृदु

4.  नवीनतम इति पद्स्य विलोम पदं अस्ति।
उत्तर- (ख)  प्राचीनतम्

5.  शुभम इति पद्स्य विलोम पदं अस्ति।
उत्तर–  (घ) कण्टकम

प्रश्न  3.  उचितं विकल्पं चित्वा लिखत-

1.  हसत इति पद्स्य प्रत्यय अस्ति?
उत्तर– (क)  शत
2.  सुता  इति पद्स्य प्रत्यय अस्ति?
उत्तर– (क)  टाप

3.  लघुतम: इति पद्स्य प्रत्यय अस्ति?
उत्तर– (ग) तमप्
4. वृद्धा इति पद्स्य प्रत्यय अस्ति?
उत्तर– (क )  टाप्

प्रश्न 15 . दीर्घ स्वर संधि इतयस्य उदाहरणम अस्ति।
उत्तर–  (ख) विद्यालय:

प्रश्न 16.  मनोहर: इत्यस्य सन्धि अस्ति।
उत्तर–  (क) विसर्ग सन्धि 

प्रश्न 17.  राज्ञ: पुरुष: इत्यस्य पदे समास अस्ति।
उत्तर –  (ग)  तत्पुरुष समास

प्रश्न 18.  पितरौ इतयस्मिन्  पदे समासेते: –
उत्तर– (क)  द्वन्द्व समास:

प्रश्न 19. ‘सम्मन:’ इतयस्मिन् पदे उपसर्ग अस्ति-
उत्तर–   (क) सम्


प्रश्न 20.  ‘सम्मन:’ इतयस्मिन् पदे प्रत्यय अस्ति- 

उत्तर–  


Note – दोस्तों यदि आपको हमारे द्वारा दिया गया यह हल पसन्द आया हो तो इसे अपने दोस्तों से जरूर शेयर करें और उनकी हेल्प करें तथा हमें कमेन्ट करें और फीडबेक देना न भूलें।

Rate this post

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here