MP board Class 12th English Half yearly paper 2021-22 (12वीं अंग्रेजी अदवार्षिक पेपर)

0

MP board Class 12th English Half yearly paper 2021-22 (12वीं अंग्रेजी अदवार्षिक पेपर)

Class 12th half yearly question paper 2021-22 :- क्लास 12th इंग्लिश अर्धवार्षिक पेपर के लिए अगर आप IMP Question गूगल पर सर्च कर रहे हैं तो बिल्कुल सही जगह पर आए हैं क्योंकि हम आपको जो क्वेश्चन इस पोस्ट में लेकर आए हैं वह आपके half yearly  English पेपर के लिए बहुत ही महत्वपूर्ण है इन सभी क्वेश्चन ओं को आप जल्दी से याद कर लीजिए
और साथ में आपको हम इस पोस्ट में सभी क्वेश्चनओं का Solution भी आपको उपलब्ध कराने वाले हैं जो आप नीचे देख सकते हैं।

ENGLISH

Important questions answers

FLAMINGO : PROSE

Lesson – 1

The Last Lesson

Que.1. What was Franz expected to be prepared with for school that day?

Que 2. What had been put up on the bulletin-board ?

Que 3. How did Franz’s feelings about M. Hamel and school change ?

Que 4.  How did M. Hamel pay a tribute to the French language ?

all questions solution

Lesson – 2
Lost Spring-Stories of Stolen Childhood

Que 1. What makes the city of Firozabad famous ?

Que.2 -A young man in Firozabad is burdened under the baggage of Home worlds. What are they?

Que.3. Where has Saheb come from?

all questions solution

Lesson – 3
Deep water

Que.1.  What is the misadventure that William Douglas speaks about?

Que.2.  How did this experience affect him ?

Que.3.  Why was Douglas determined to get over his fear of water ?

Que.4.   How did Douglas overcome his fear of water ?

all questions solution

Lesson – 4
The Rattrap

Que.1. Why did he show the thirty kronor to the peddler ?

Que.2  What made the peddler think that he had indeed fallen in to Rattrap?

Que.3. When did the ironmaster realise his mistake ?

Que.4.Why did the ironmaster speak kindly to the peddler and invite him home?

all questions solution

Lesson -5

Indigo

Que. List the places that Gandhi visited between his first meeting with Shukla and his arrival at Champaran

Que.2. Why did Gandhi agree to a settlement of 25 percent refund to the farmers ?

Que.3  What was Gandhi’s politics intertwined with ?

Que.4.  Why Gandhi chide the lawyers of Muzaffarpur ?

all questions solution

Lesson – 6
(Reduced)

Lesson  – 7
The Interview

Que.1. What are some of the positive views on interviews ?

Que.2.  How does Umberto Eco explain his capacity of doing so much work?

Que.3 – Why did Rudyard Kipling refuse to be interviewed ?

all questions solution

FLAMINGO: POETRY

Poem – 1

My Mother at Sixty-six

Que.1. What is the kind of pain and ache that the poet feels ?

Que.2. Why has the mother been compared to the late winter’s moon?

Que.3. Why are the young trees described as “sprinting?

all questions solution

Poem – 2
An Elementary School
Classroom in a Slum

Que.1. What does the poet want for the children of the slums ? How can their lives be made to change?

Que.2. What does the poet Stephen Spender want to be done for the children of the school in the slum?

all questions solution

Poem – 3
Keeping Quiet

Que.1 Why does the poet ask us to keep still ?

Que.2.  Do you think that Pablo Neruda advocates total inactivity and death?

Poem – 4

A Thing of Beauty

Que.1. Why is ‘grandeur’ associated with the mighty dead’ ?

Que.2.  A thing of beauty is a joy forever.” Explain.

Poem – 5

A Roadside Stand

Que.1. What was the plea of the folk who had put up the roadside stand?

Que.2. How many travellers stop for other reasons :

Que.3. Where was the stand situated and how was it made ?

Poem – 6

(Reduced)

VISTAS

Lesson – 1
The Third Level
( Reduced )

Lesson – 2
The Tiger King

Que.1. Who is the Tiger King ? Why does he get that name?

Que.2. What will the Maharaja do to find the required number of tigers

Que.3  How did the crown prince Jung Jung Bahadur grow up ?

Que.4. Why did the Maharaja order the dewan to double the land tax?

Que.5. The Maharaja has faced many problems in pursuit of his mission. How did he resolve them?

Lesson – 3
Journey to the End of the Earth

Que.1. What are the indications for the future of humankind ?

Que.2. What are Geoff Green’s reason for including high school?

Que.3. What was the purpose of the visit to Antarctica ?

Que.4. What are ‘phytoplanktons’ ?

Lesson – 4
The Enemy

Que.1.  What was Dr Sadae Where was his house?

Que.2  What did Dr. Sadao and his wife do with the man?

Que.3. Where did Dr. Sadao and Hana meet?

Que.4. In what condition did Dr. Sadao and Hana find the white man at the seashore ?

Lesson – 5

Should Wizard hit Mommy?

Que.1. Who is Jo ? How does she respond to her father’s story telling?

Que.2  Why did Roger Skunk go in search of the wizard?

.Que.3. Why did Jo want the wizard to hit Roger Skunk’s mommy?

Lesson – 6

On the Face of It

Que.1  Who is Mr. Lamb ? How does Derry get into his garden?

Que.2. How according to Derry, do people try to console those suffering from some physical impairment?

Que.3. Why does Mr. Lamb leave his garden open ?


Lesson 7 and 8
( Reduced )

Grammer

Fill in the blanks

1.Prasha is ………..M.A. in english

Ans.  An

2. I met……………… European at sanchi stupa.

Ans.  an

.3……………Geeta is a holy book of hindus but it guides people of all religion.

Ans.  the

4 …………..sun rises in the east.

Ans.the

5.  Mr. Sharma is …………. M.L.A.

Ans.  An

6 . Gold is ………… Precious metal.

7.  When he was young…….Swim very well and won medals.

Ans. Could

8.   ………..I go now sir?

Ans. May

9.    I find………….. there

Ans.  No one

10.    Have we got …………. bread.

Ans. Any

11.    There are ………. Flowers in the garden.

Ans. Many

.12.    ……..God always  be with you 

Ans .  May

13.    We ………… Execute your plan at once.

Ans.   Can

14.    She does not find ……. friends.

Ans. many

15.    ………you get desired success in your exam.

Ans.  may

16.    ……….her soul rest in peace.

Ans.  may 

17.   …………..you lift this box for me ?

Ans.   Could

18. The sky is overcast. It ………rain any time.

Ans.  May

19.    We have got………… furniture but still we need a table.

Ans. Some

20.    She did not send me …………. news.

Ans.    any

21.   I bought a notebook and …..Paper.

Ans.   Some

22.    He did not find……..At the beach.

Ans.  Any one

23.   You will ……… to go to dehli to attend a family nN.unction.

Ans. Have

24.   Please wait ………..Me

Ans.  For 

25. V She is ……………….vacation

AnsOn

26.   She is concerned ………….her student.

Ans. about

27.    Are you a teacher………..This school.

Ans. at/in

28.  BDon’t be late ……….. School.

Ans. for

29.   It is so nice ……..Meet you.

Ans.   to

30.   Reema is elder ………..to me.

Ans.   to

31.   Are you the new student……………Bihar.

Ans. from

32.   Don’t run……….. the classroom.

 Ans.   in

33.    She is ……… delhi now.

Ans.   in

34.  My birthday is…………May

Ans.   in

35.    This book is very special……….. Me

Ans.   for

36.   Compare your answer ………..your partner.

Ans.   with

37.  Om is playing tennis…………. sunday.

Ans.   .on

38.   Priyanka’s birthday is ………… February.

Ans.  in

39.   Write ………. Me soon

Ans.  to

40.   ……….1996 , a great fire broke out ……. Mumbai.

Ans.   in,in


Do as directed.


1. .  She  (cook) for two hours.

(Write the correct form of verb given in  bracket)

Ans.  She has been cooking for two hours.


2.  When Kiran called I was (sleep).

(Use the correct form of the verb and rewrite the sentence.)

Ans.   When Kiran called I was sleeping

3.   They did their homework regulary.

( Change into negetive.)

Ans. They did not do their homework regulary.


4.  Sarda (play) chess since morning.

(Change into past perfect tense)

Ans. Sarda had been playing chess since morning.


5.  He does his duty.

( Change into negetive.)

Ans. He does not do his duty.


6.  Ravi put the beg on the table.

( Change into negetive.)

Ans. Ravi did not put the beg on the table.


7.  People speak English round the globe.

( Change into passive voice)

Ans.English is spoken all over the world.


8.  Someone has stolen my purse.

( Change into passive voice)

Ans. My purse has been stolen.

9.  An honest man is trusted by all.

( Change into active voice )

Ans.  All trust an honest man.

10. He makes tea

( Change into passive voice)

Ans. Tea is made by him.

11.  ……..spring arrives the flowers bloom.

Ans.   As soon as spring arrives the flowers bloom.

12.  Anuradha composed poetry

( Change into passive voice)

Ans. Poetry was composed by anuradha.

13.  The bag was yellow. The bag contained money.

Ans. The bag which was yellow contained money.

14.  She has completed her homework.

( Change into passive voice)

Ans. Her homework hs been completed by her.

15.  Who taught you German.

( Change into passive voice)

Ans.  By whom were you taught  German.

16.  The apple is too sour to eat.

(Rewrite using so…..that’ instead of too…To)

Ans. The apple is so sour that it cannot be eaten.

17.   They are playing cricket.

( Change into passive voice)

Ans. Cricket is being played by them.

18.  He is ill. He can’t go to office.

(Combine using adverb )

Ans. He can’t go to office because he is ill.

Rearrange the words to make sensible sentences :–

1.  Glitters /gold/ that /not/ . /Everything /is 

Ans. Everything that glitters is not gold.

2. children/won had prizes and felt parent/them of proud

Ans. Many children had won prizes and some parents felt proud

3.  The/ game/ teem/ and spirit /sports /. /inculcate

Ans. Sports and game inculcate the team spirit.

4.  Policy/ is the/ . /best/ honesty

Ans. Honesty is the best policy.

 5.  Hot /iron/ is/ the/ it /Strike/ . /while 

Ans. Strike the iron while it  is hot.

Next Questions

all questions solution

Note :― दोस्तों उम्मीद करते है आपको हैैै हमारी पोस्ट पसंद आई हो इस पोस्ट में आपको अंग्रेजी विषय की सभी इंंपोर्टेट क्वेश्चन आंसर उपलब्ध हैं इस पोस्टट को अपने सभी दोस्तोंं मे शेयर अवश्य करें ।

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here