MP board Class 10TH English त्रैमासिक पेपर Solution 2021-22 PDF

MP board Class 10TH English त्रैमासिक पेपर Solution 2021-22 PDF 

MP board Class 10th English Trimasik Paper Solution 2021- आज हम आपके लिए क्लास 10th अंग्रेजी त्रैमासिक पेपर 2021 के लिए full solution लेकर आए हैं क्योंकि जैसे कि आप सभी लोग जानते हैं क्लास 10th इंग्लिश त्रैमासिक का पेपर 24 सितंबर को होने वाला है जिससे छात्रों को तैयारी करने में समस्या हो रही है क्या पढ़े क्या ना पड़े अगर आपको कुछ भी समझ में नहीं आ रहा है तो आपको परेशान होने की कोई आवश्यकता नहीं हम आपको क्लास 10th इंग्लिश त्रैमासिक पेपर के लिए सॉल्यूशन बताने वाले हैं जिससे आप त्रैमासिक परीक्षा में अच्छे से अच्छे नंबर लेकर आ सके।

त्रैमासिक परीक्षा के नंबर वार्षिक परीक्षा में जुड़ेंगे या नहीं

सभी छात्रों का एक सवाल जरूर होगा क्या इस बार त्रैमासिक परीक्षा, अर्धवार्षिक परीक्षा या प्री बोर्ड परीक्षा के जो पेपरो के नंबर भी इस बार वार्षिक परीक्षा में जुड़ेंगे या नहीं तो दोस्तों चलिए मैं आपका डाउट क्लियर कर देता हूं।
अगर पिछली बार की तरह भी इस बार कोरोनावायरस संक्रमण के आंकड़े बड़े और परीक्षा ना होने की स्थिति में आपका जो रिजल्ट तैयार होगा वह त्रैमासिक परीक्षा, अर्धवार्षिक परीक्षा और प्री बोर्ड परीक्षा के आधार पर ही तैयार किया जाएगा इसलिए आप अच्छे से अच्छे नंबर लेकर आए इन परीक्षाओं में

Class 10TH English त्रैमासिक पेपर imp Solution 2021-22 MP board

A Latter to God
Q1. What did Lencho hope for ?
Ans. Lencho hoped for the rain for his crop field.
Q2. Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?
Ans. Lencho’s crop was ready for harvest. As raindrops would have helped in getting a better harvest, resulting in more prosperity, Lencho compared them with new coins.
3. How did the rain change ? What happened to Lencho’s fields ?
Ans. The rain was pouring down but suddenly a strong wind began to blow and very large hailstones began to fall along with the rain. All the corn in Lencho’s field was destroyed.
4. What were Lenchos’ feelings when the hail stopped ?
Ans. After the hailstorm stopped, Lencho was extremely disheartened and his soul was filled with immese sadness.
5. Who or what did Lencho have faith in ? What did he do ?
Ans. Lencho had faith in God. He believed that God’s eyes see everything. He decided to write a letter to God conveying his grievances and asking for 100 pesos for his crops and his family.
6.What made him angry?
Ans. Lencho was angry when he found that the money in the envelope was less than what he had asked for.
Nelson Mandela :
Long Walk to Freedom
Q1. Where did the ceremonies take place ? Can you name any public buildings in India that are made of sandstone ?
Ans. The ceremonies took place in the lovely sandstone amphitheatre. It was formed by the union buildings in Pretoria. Buildings made of sandstone in India are The Red Fort, Jama Masjid, Parliament house etc.
2. Can you say how 10 May is an ‘autumn day’ in South Africa?
Ans. It is because of weather and the dawning of freedom after about 300 years of white rule. It is an important day in South Africa.
3. What does Mandela thank the international leaders for ?
Ans. Mandela thanks the international leaders for coming to take possession with the native people of South Africa. He says, It is a common victory for justice, peace and human dignity.

4.What ideals does he set out for the future of South Africa?
Ans. He sets out the ideals of liberating his people from various bondages. These were of poverty, deprivation, suffering, gender and other discriminations.

कौन से पार्ट त्रैमासिक परीक्षा में नहीं आएंगे

दोस्तों जो पाठ हटाए गए हैं सिलेबस से वह इस बार त्रैमासिक परीक्षाओं में उनमें से कोई भी क्वेश्चन नहीं पूछा जाएगा इसलिए आप नीचे दी गई लिंक पर क्लिक करके जान सकते हैं कि कौन-कौन से विषय में से कौन-कौन से पार्ट या टॉपिक को हटाया गया है

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here