MP board class 10th संस्कृत मासिक टेस्ट full solution 2021

MP board class 10th संस्कृत मासिक टेस्ट full solution 2021

Sanskrit masik test solution 2021-22 – दोस्तों आज हम आपके लिए अगस्त माह में आयोजित होने वाले कक्षा 10वी का मासिक टेस्ट solution लेकर आए हैं फ्रेंड्स यदि आप 10वी कक्षा के  संस्कृत का मासिक टेस्ट सॉल्यूशन गूगल पर सर्च कर रहे हैं तो आप बिल्कुल सही जगह पर आ गए हैं हम आपके लिए संस्कृत के सभी प्रश्नों के उत्तर उपलब्ध कराएंगे। तो आप इस पोस्ट को पूरा अवश्य पढ़ें।

Class 10th संस्कृत मासिक टेस्ट full solution 2021


प्रश्न 1.   उचितं विकल्पं चित्वा लिखत ।
1. प्रकृति रेव इत्यस्य पद्स्य सन्धि विच्छेद अस्ति। 
उत्तर– प्रकृति + एव
2. अस्मान्नगरात:  इत्यस्य पद्स्य सन्धि विच्छेद अस्ति।
उत्तर–  द.  अस्मत + नगरात

3.  सचणम   इत्यस्य पद्स्य सन्धि विच्छेद अस्ति।
उत्तर–  सम + चरणम

4.  एकैक  इत्यस्य पद्स्य सन्धि विच्छेद अस्ति।।
उत्तर– अ.  व्रद्धि स्वर सन्धि

5. यदयपि इत्यस्य पद्स्य सन्धि विच्छेद अस्ति।।
उत्तर– यण स्वर सन्धि

6. समलम इत्यस्य पद्स्य समास अस्ति।
उत्तर–  अव्ययी भाव समास

7.  नवमालिक: इत्यस्य पद्स्य समास अस्ति।
उत्तर– कर्मधारय समास

8. हरिततरुणाम इत्यस्य पद्स्य समास विग्रह अस्ति।
उत्तर–  स.  हरिते च यै तरव: (तवे)

9.  कज्जलमलीनम इत्यस्य पद्स्य समास अस्ति।
उत्तर–  अ.  कज्जलम इव मालिनम

10.  घृतसुख सन्देशम इत्यस्मिन पदे समास अस्ति।
उत्तर–  ब. बहुब्रीहि समास

11.  अत्र जीवनम दुर्वहं अस्ति।
उत्तर– अत्र

12.  पर्यवर्णम सनरक्षणम एव प्रकृते 
आराधना इतयस्मिन् वाक्ये व्ययम अस्ति।
उत्तर –  एव

13.  सदा समयस्य सदुपयोगम करणीय 
इतयस्मिन् वाक्ये व्ययम अस्ति।
उत्तर– सदा

14.  वनम इति शब्दस्य पर्याय पदम अस्ति।
उत्तर–  काननम

15.  बुद्धिहीना इति शब्दस्य विपरितार्थकम पदम् लिखत।
उत्तर– बुद्धिमति

17.  निर्मलम इति शब्दस्य विलोम लिखत।
उत्तर– समलम

17.  अस्ति इतयस्मिन् पदे वचनम अस्ति।
उत्तर–  एक वचनम

18.  वसति इत्यस्य पदं धातु अस्ति।
उत्तर– वस धातु

19.  श्रुत्वा इतयस्मिन् पदे प्रत्यय अस्ति।
उत्तर–  कत्वा

20.  तस्य इतयस्मिन् पदे विभक्ति अस्ति।
उत्तर–  षष्ठी विभक्ति 

Note – दोस्तों यदि आपको हमारे द्वारा दिया गया यह हल पसन्द आया हो तो इसे अपने दोस्तों से जरूर शेयर करें और उनकी हेल्प करें तथा हमें कमेन्ट करें और फीडबेक देना न भूलें।


1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here