9th English Question Bank Solution 2022 PDF- कक्षा 9 अंग्रेजी प्रश्न बैंक सॉल्यूशन PDF

9th English Question Bank Solution 2022 PDF- कक्षा 9 अंग्रेजी प्रश्न बैंक सॉल्यूशन PDF
9th English Question Bank Solution 2022 PDF- कक्षा 9 अंग्रेजी प्रश्न बैंक सॉल्यूशन PDF

MP board 9th English question bank solution 2022 pdf : कक्षा 9वी अंग्रेजी प्रश्न बैंक का सॉल्यूशन (9th English Prashn bank full solution) अगर आप Google पर search कर रहे हैं तो दोस्तों आप बिल्कुल सही पोस्ट पर आए हैं आपको इस पोस्ट में लोक शिक्षण संचालनालय द्वारा जारी की गई क्लास 9th अंग्रेजी प्रश्न बैंक के एक -एक प्रश्न का उत्तर या 9th English Question Bank full Solution आपको इस पोस्ट में मिलने वाली है और साथ में आपको यह भी बताएंगे कि आप कि क्लास नाइंथ अंग्रेजी प्रश्न बैंक सॉल्यूशन पीडीएफ कैसे डाउनलोड कर सकते हैं। 

9th English Question Bank Solution 2022 PDF- कक्षा 9 अंग्रेजी प्रश्न बैंक सॉल्यूशन PDF
9th English Question Bank Solution 2022 PDF- कक्षा 9 अंग्रेजी प्रश्न बैंक सॉल्यूशन PDF

MP board exam 2022 : क्लास 9th अंग्रेजी प्रश्न बैंक से अंग्रेजी वार्षिक पेपर में कितना आएगा

कक्षा नवी अंग्रेजी प्रश्न बैंक में से वार्षिक पेपर में कितने Question पूछे जा सकते हैं इसको लेकर सभी छात्र जरूर सोच रहे होंगे और सभी छात्र question bank में से तैयारी भी कर रहे होंगे लेकिन मैं आपको बता देता हूं अगर आप अच्छे नंबर लेकर आना चाहते हैं तो क्लास 9th अंग्रेजी वार्षिक पेपर के कम किए गए पाठ्यक्रम को छोड़कर पूरे syllabus की तैयारी करें और जो अंग्रेजी प्रश्न बैंक लोक शिक्षण संचालनालय द्वारा जारी की गई है उस में दिए गए सभी प्रश्नों को important question समझ कर उस पर विशेष ध्यान दें और अपनी पूरी तैयारी करें।

Note:- सिर्फ प्रश्न बैंक से ही अपनी तैयारी ना करें पूरे syllabus पर ध्यान दें क्योंकि क्लास 10th के कुछ पेपरों में प्रश्न बैंक से बहुत ही कम प्रश्न पूछे गए हैं इसलिए प्रश्न बैंक में दिए गए questions की तैयारी अवश्य करें लेकिन उन पर निर्भर ना रहें पूरे सिलेबस पर विशेष ध्यान दें।

MP Board 9th English Question Bank Solution 2022- कक्षा 9 अंग्रेजी प्रश्न बैंक सॉल्यूशन PDF

1.What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?

Ans. Einstein worked as a technical expert in the patent office in Bern. He jokingly called his desk drawer the ‘bureau of theoretical physics’. He called it so because while he was assessing other people’s inventions, he was simultaneously developing his own ideas in secret. 

2.Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?

Ans. When the Nazis came to power in Germany, Einstein emigrated to U.S. The American physicists were in an uproar because of the discovery of nuclear fission in Berlin. They feared the Nazis could now build and use an atomic bomb. Therefore, Einstein wrote to the American President, Franklin D Roosevelt to warn him of the dire consquence of an atomic explosion.

1.Why was Santosh Yadav sent to the local School? 

Ans. Santosh was sent to the local village school due to the prevailing custom in the family.

2. When did she leave home for Delhi, and why?

Ans. When Santosh turned sixteen, her parents wanted her to get married. Santosh threatened her parents that she would never marry if she did not get proper education. Therefore, she left home to study at a school in Delhi. 

3. How did Santosh begin to climb mountains 

Ans. Santosh went to Jaipur for higher studies.

She joined Maharani College and got a room in Kasturba Hostel from there, she used to watch villagers going up the Aravali Hills and suddenly vanishing after a while. One day she went there and found few mountaineers. She asked them to join. They all replied in a positive way and motivated her for climbing. This is how she began climbing mountains.

2.How was Maria treated by her fellow students at Florida?

Ans. Maria was very young and used to go to bed at 8 p.m. Her fellow students would come in at 11 p.m. and wake her up and order her to tidy up the room and clean it. 

2.How did Bruno and the author’s wife react when they met at Mysore zoo?

Ans. Bruno howled with happiness. Author’s wife ran up to him, patted him through the bars, and he stood on his head in delight. 

2. What does Vikram Seth compare to the quills of a porcupine? 

Ans. The fifty or sixty bansuris protruding in all directions from to the pole of the flute seller. 

3. Name five kinds of flutes?

Ans. The reed neh, the recorder, the Japanese shakuhachi, the deep bansuri of Hindustani classical music and the clear or breathy flutes of South America. 

4. What difference does the author note between the flute seller and the other hawkers? 

Ans. To sell his wares the flute seller does not cry like other hawkers. From time to time he stands the pole to which the bansuris are attached on the ground. Then he plays music on his flute. He does not appear to be very keen on selling the flute. 

1.How does the poet want the wind to come?

Ans. The poet wants the wind to come softly not breaking the shutters of windows, not scattering the papers and not throwing the books from the shelf. 

2. What does the wind god do? 

Ans. The poet says that the wind destroys (winnows) weak houses, everything at home, weak bodies, weak hearts and even takes lives of those that are weak 

3. Who has written the poem ‘Wind’? 

Ans. Subramania Bharati has written the poem ‘Wind’. 

2.What sound do the raindrops make?

Ans. The raindrops make the patter sound of the soft rain. 

3.What makes an echo in the poet’s heart? 

Ans. Every tinkle on the shingles makes an echo in the poet’s heart,

4.What is the single major memory that

comes to the poet?

Ans. The single major memory that comes to thepoet is that of his mother and her fond look.

4.Who are the ‘darling dreamers’ the 

poet refers to?

Ans. The ‘darling dreamers’ are the poet and his siblings in their childhood when they were put to sleep by their mother. 

1.Whom does the poet refers to as ‘our brothers’ and why? 

Ans. The poet refers the other country’s soldiers as our brothers because he thinks that no men are strange and no countries are foreign.

2.How does the poet suggest that all people on earth are the same?

Ans. The poet says that all people need sun, air and water. All are happy in peace and die of hunger in war. All people have eyes and hands. All people sleep, wake, breathe, work, and die. 

3. What does the poet say about hating our brother? 

Ans. Whenever there is war, leaders tell people to hate the other country. They tell us to do so because their ego is hurt. But we should not do as they tell us. The poet says that if we fight against them we do not harm anybody else. We kill, condemn, and betray ourselves. 

1.How does a tree become strong?

Ans. The strength of the tree are its roots. They keep it anchored to the earth. They are the provider of nutrients for the tree. When the tree is pulled out of the earth’s soil, these are exposed and tree becomes lifeless. 

2.How does a tree grow to its full size? List the words suggestive of its live and activity. 

Ans. The tree has grown to its full size over manyyears. It has slowly consumed the soil, it has absorbedsunlight, air and water, and put forth leaves.Words suggestive of its life and activities are – consuming, rising, feeding, absorbing and sprouting.

3.How does the tree heal itself?

Ans. The tree heals itself after sometime unless it is totally uprooted. 

2. In the fair he wants many things. What are they?

Ans. The child wants a toy, sweets, garland of Gulmohar, a colourful balloon and many more things. But he knows that his parents would not buy these things for him. So, he does not even ask for them and moves on without waiting for an answer. 

3. When does he realise that he has lost his way?

Ans. The child wants to ride on the roundabout. He asked his parents for it but there was no response. He turned back to look at his parents but they were not there. At that time, he realised that he has lost his way. He furiously searched for his parents in all the directions but nowhere he found them. His turban becomes untied and his clothes becomes muddy. A full deep cry rolled out of his eyes due to anxiety and feeling or insecurity. 

7. Why does the disciple decide to stay in the King of Fools?

Ans. The disciple decided to stay in the kingdom

of fools because he finds everything cheap here. He wanted was good cheap food. It is not a good idea because such things do not last very long. No one can know what may happen the next moment. It is very dangerous to live with fools and the disciple realised it very soon. 

यह भी पढ़ें:

क्लास 9th हिंदी प्रश्न बैंक 2022 full Solution PDF

क्लास 9th अंग्रेजी प्रश्न बैंक 2022 full Solution PDF

क्लास 9th विज्ञान प्रश्न बैंक 2022 full Solution PDF

क्लास 9th सामाजिक विज्ञान प्रश्न बैंक 2022 full Solution PDF

क्लास 9th संस्कृत प्रश्न बैंक 2022 full Solution PDF

क्लास 9th गणित प्रश्न बैंक 2022 full Solution PDF

Class 9th English question bank solution pdf download 2022 कक्षा 9वी अंग्रेजी प्रश्न बैंक सलूशन पीडीएफ डाउनलोड

English Question Bank Solution PDF

यह भी पढ़े:

कक्षा 9 हिंदी वार्षिक पेपर 2022 [IMP]

कक्षा 9 अंग्रेजी वार्षिक पेपर 2022 [IMP]

कक्षा 9 विज्ञान वार्षिक पेपर 2022 (IMP)

कक्षा 9 सामाजिक विज्ञान वार्षिक पेपर 2022 [IMP]

कक्षा 9 गणित वार्षिक पेपर 2022 [IMP]

कक्षा 9 संस्कृत वार्षिक पेपर 2022 [IMP]

Note:- कक्षा 9वी अंग्रेजी प्रश्न बैंक सॉल्यूशन कि यह पोस्ट आपको कैसी लगी हमें कमेंट में अवश्य बताएं और इसे अपने दोस्तों के साथ जरूर शेयर करें।

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here