कक्षा 9वी अंग्रेजी त्रैमासिक पेपर के लिए Grammar 2021-22 MP board

कक्षा 9वी अंग्रेजी त्रैमासिक पेपर के लिए Grammar 2021-22 MP board

दोस्तों आज हम आपके लिए क्लास अंग्रेजी तिमाही पेपर के लिए इंपोर्टेंट ग्रामर लेकर आए हैं जैसा कि आप सभी जानते हैं अंग्रेजी पेपर के section ‘c’ में grammarly क्वेश्चन पूछे जाते हैं उसी को ध्यान में रखते हुए हम क्लास नाइंथ अंग्रेजी त्रैमासिक पेपर के लिए कुछ Important grammar लेकर आए हैं और साथ में उनके आंसर भी बताने वाले हैं तो इसलिए आप इसे जरूर पढ़कर जाएं।

कक्षा 9वी अंग्रेजी त्रैमासिक पेपर के लिए Grammar 2021-22 MP board

Section ‘C’

Grammar

Que. 1 fill in the blanks

1. He ………… his duty daily. (do/does/did)

Ans. dose 

2.Komal ……… a book in his room.(read/reading/is reading)

Ans.  Is reading

3. Did mohan bring …… book from the library? ( Any/some)

Ans. Any

4. We did not buy …………. flowers.  (Any /some)

Ans.  Any

5.  The sun ………… in the east.   ( Rise/ rises)

Ans.  rises

6.. ………….. is a good exercise. (swim/ swimming)

Ans.  swimming

7. . We have……………books in our library.(some/many)

Ans.  Some

8. Honesty is………best policy.(a/an/the)

Ans. The

9 .  Mohan is…..most intelligent boy of the clie class . (a/an/the)

Ans. The

10. My father is………….engineer.(a/an/the)

Ans. an

11 ……….urgent telegram was sent of him.(a/an/the)

Ans. An

12………….. Sun rises in the east. (a/an/the)

Ans. The

13.  My uncle is in ………… bank.  (a/an/the)

Ans. a

14.  Kalidas has written…….Plays (much/many)

Ans. many

15.  He lives ……….47 civil lines bhopal. (at/ on)

Ans. at

16.   John is sitting………..his friends. (between/arong)

Ans. among

17. . I was not able to walk so I came home …………….a taxi. (in/by)

Ans. in

18.  Frog jumped …………. the river. (in/into)

Ans. into

19. He has been working in Bhopal……….ten years. (for/since)

Ans. Since

20. I am sitting………….my desk. (at/on)

Ans.  at

Do as directed

1.  Sing/can/a song /you  (Rearrange)

Ans.  You can sing a song.

2.  They were playing cricket. (Change into present continuous)

Ans. They are playing cricket

3.   Children are playing in the park ( Change into present perfect tense)

Ans. Children have played in the park

4.  He had drow a picture (change into past perfect)

Ans. He had drawn a picture.

5.   He sings a song ( change into past indefinite tense)

Ans. He sang a song

6.   Our/we /protect/should/forest. (Rearrange)

Ans. We should protect our forest

7.   Ravi writes a letter (make negetive)

Ans. Ravi don’t write a letter.

8. We …….(keep) our school clean.( Use future tense of the verb given in the bracket)

Ans.  will keep

Que. Translate the following sentences into English. .

1. हम इस शहर में दस वर्षों से रह रहे हैं।

Ans. We have been living in this city for ten years.

2. अशोक एक महान राजा था।

Ans. Ashoka was agreat king.

3. मध्यप्रदेश की राजधानी भोपाल है।

Ans. The capital of Madhya Pradesh is Bhopal.

4. भारत एक स्वतंत्र राष्ट्र है।

Ans. India is an independent country.

5.वर्षा नहीं हो रही है।

Ans. It is not raining,

6. वे इस नदी में तैर सकते हैं।

Ans. They can swim in this river

7.मदन पाँच घण्टे से पढ़ाई नहींकर रहा है।

Ans. Madan has not been studying for five hours.

Class 9th English Trimasik paper solution 2021

Note- और दोस्त नीचे दी गई share button पर क्लिक करके आप जल्दी से अपने दोस्तों के साथ इसे शेयर कर दीजिए।

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here